6 Mart 2008 Perşembe

Новоизбраните общински съветници на община Ардино положиха тържествена клетва днес. На ритуала, както изисква законът, присъстваха областният управител Ангел Коджаманов, заместник-областните управители Бойка Арабаджиева и Себахтин Риза, кметът на общината Ресми Мурад, кметове на кметства, граждани и гости на общината. Изборите от 28 октомври 2007 г. за общински съвет в Ардино бяха обжалвани от политическа партия „Новото време”. Административен съд – Кърджали отхвърли жалбата, а в последствие и Върховният административен съд, който със свое Решение № 1951 от 19 февруари 2008 г. потвърди решението на Административен съд – Кърджали. Съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация, в 14-дневен срок, областният управител свика първо заседание на новоизбрания общински съвет. Първата, тържествена сесия, започна с едноминутно мълчание в памет на 9-те жертви на пожара във влака София – Кардам преди няколко дни. Заседанието бе ръководено в началото, както изисква законът, от най-възрастния общински съветник – Салиш Али. Новоизбраните общински съветници положиха клетва. Присъстваха всичките 21 избраници. 12 от тях са представители на ДПС, а 9 – на политическа партия „Новото време”. Според дневния ред беше избран председател на местния парламент. С 12 „ЗА” за председател на общинския съвет в Ардино беше избран досегашният кмет Айдън Серкан. Номинираният от партия „Новото време” Месут Хайрулов получи 9 бюлетини с положителен вот.
Областният управител Ангел Коджаманов приветства новоизбрания общински съвет. Той пожела на народните избраници здраве и мъдрост, за да управляват общината за доброто на всичките й граждани. Инж. Коджаманов припомни опита си, натрупан четири мандата като общински съветник в кърджалийския местен парламент. Той подчерта, че се обръща към съветниците именно като към колеги.
„Пред погледа ми са минали много тежки, инфарктни, както и много ползотворни заседания на общинския съвет. През 1995 г. в Кърджали се водеше т. нар. от някои Сталинградска битка. Аз бях от едната страна. След десетина години стигнахме до там, че двете основни опониращи си тогава партии, сега управляваме държавата заедно. При това, надявам се ще се съгласите, все по-добре. След като отшумяха изборните емоции, на втората година, решихме, че трябва да се управлява в интерес на всички жители на общината. Тогава седнахме ние и опонентите ни и подписахме един документ – т.нар. Споразумение за минимално съгласие. В процеса на дискусиите преди подписването му стана ясно, че много повече неща ни обединяват, отколкото разединяват. Тези 2 – 3 години от мандата след това се оказаха най-ползотворните за управлението на общината. Тогава се впрегнаха опита и ума на всички. Бяха създадени проекти, накои от които се изпълняват и досега. Оттогава минаха много избори. Затова ви пожелавам изборните емоции да отшумят колкото може по-бързо и да тръгнете в скучното на пръв поглед ежедневие на общински съветници. Нека мнозинството да чува опозицията. Избирателят е дал право на мнозинството да решава. Не е задължително то да се съгласява винаги с опозицията, но е задължително да има чуваемост. Пак от позицията на опита ми пък ще се обърна към малцинството в общинския съвет в Ардино. Няма нищо по-лесно от това да си опозиция. Тогава можеш да обещаваш смело, защото винаги можеш да се оправдаеш с мнозинството. Подкрепям заявеното желание на представителите на „Новото време”, да са констуктивна опозиция. Пожелавам на всички ви прагматизъм, защото проблемите на хората не са партийно оцветени и трябва да се решават. Работете така, че в края на мандата хората да са доволни от всички вас. Отнасяйте се сериозно към задълженията си на общински съветници, но не се взимайте на сериозно, вслушвайте се винаги в гласа на тези, които са ви избрали. Тук, в Ардино, живее много буден народ. Без да преувеличавам ще кажа, че няколко години преди страната ни да стане член на Европейския съюз, вие по дух вече бяхте влезли в Евросъюза”, каза в словото си областният управител Ангел Коджаманов

1 yorum:

sağlık siteleri dedi ki...

много хубав сайт. Благодарение на усилията на миналото.